Onze boeken

Nauwkeurig, met verbeten hartstocht: brieven aan haar vrienden en enkele anderen

Door Marguerite Yourcenar

Categorie
Privé-domein
Boeknummer
#340152-XF24
Titel
Nauwkeurig, met verbeten hartstocht: brieven aan haar vrienden en enkele anderen
Auteur
Yourcenar, Marguerite
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam/Antwerpen : De Arbeiderspers
Jaar van uitgave
2000
ISBN10
9029556331
ISBN13
9789029556330
Taal
Nederlands
Beschrijving
Paperback met flappen, katern z/w illustraties (waaronder foto's), 8vo. Privé-domein nummer 240.
Samenvatting
De charme van deze verzameling brieven is deels te danken aan de wetenschap dat Marguerite Yourcenar in de laatste jaren van haar leven veel van haar brieven verbrand heeft - op die aan haar levensgezellin en Amerikaans vertaalster van haar werk Grace Frick en enkele anderen na, die vijftig jaar verzegeld bewaard moeten worden.' Het hier bijeengebrachte materiaal is ontsnapt aan het vuur van de open haard en de restricties van testamentaire beschikkingen.
Hoewel Yourcenar niet graag over zichzelf sprak, treedt uit de intimiteit van deze brieven, grotendeels gericht aan goede vrienden, op de meest onverwachte momenten een uiterst gevoelige en kwetsbare vrouw naar voren die evenzeer met kleine zorgen, angsten en onzekerheden worstelt als elke sterveling. Alle geliefde onderwerpen - de klass
... (Lees verder)ieke Oudheid, literatuur, filosofie, kunst - komen uitvoerig aan de orde. Bovendien geeft deze brievenkeuze een boeiend beeld van de ontstaansgeschiedenis van meesterwerken als Herinneringen van Hadrianus en Het hermetisch zwart. Daarnaast spreekt Yourcenar onverbloemd haar mening uit over feminisme, dierenmishandeling, homoseksualiteit of uitwassen op het gebied van de mode. Op haar best is ze wanneer ze verslag doet van haar vele reizen of vertelt over de fascinatie voor haar eigen romanfiguren, alsof dat de mensen waren met wie ze het meest op vertrouwelijke voet stond.

Marguerite Yourcenar (eigenlijk De Crayencour, 1903-1987) geldt als een van de belangrijkste Franse schrijvers uit de twintigste eeuw.
Pagina's
284
Conditie
Goed
Prijs
€ 15,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.