Aanbod

Delen: Facebook Twitter

Frederik Carel Gerretson

Door M. van Dijk

Frederik Carel Gerretson
RubriekGeschiedenis Nederland
Boeknummer#210622
TitelFrederik Carel Gerretson (1884-1958). Tussen Vrijheid en Gezag, een studie naar de maatschappijkritiek van prof.dr. F.C. Gerretson
AuteurDijk, M. van
BoektypePaperback
Jaar van uitgave1999
UitgeverijUtrechtse Historische Cahiers
ISBN10907213141x
ISBN139789072131416
TaalNederlands
BeschrijvingUtrechtse Historische Cahiers, jaargang 20 (1999( nr. 2
Samenvatting Frederik Carel Gerretson (1884-1958) was een man van vele talenten, die zich ook op uiteenlopende terreinen liet gelden: in de dichtkunst (onder het pseudoniem Geerten Gossaert), in de wetenschappen - hij schreef een van de eerste Nederlandstalige inleidingen in het prille vakgebied van de sociologie, oogstte veel waardering vanwege zijn Geschiedenis van de Koninklijke en speelde een belangrijke rol bij het ontstaan en de ontwikkeling van de Indologische Faculteit te Utrecht, waar hij hoogleraar koloniale geschiedenis werd - en in de politiek. Het beeld van Gerretson als politieke activist wordt sterk gekleurd door zijn obsessieve houding in de late jaren veertig. Door zijn (kortstondige) flirt met het facsime en zijn antidemocratische opvattingen gold hij in de jaren van herstel als verdacht. Het meest blameerde Gerretson zich echter door zijn felle kritiek op het koloniale beleid, zijn ongehoord agressieve aanvallen op individuele bewindslieden en zijn opportunistische optreden. Naarmate het conflict in Indië voortduurde, nam Gerretsons strijd om het behoud van de kolonie groteske vormen aan. Uiteindelijk verloor hij zo elke politieke geloofwaardigheid. In dit boek analyseert en beschrijft Van Dijk Gerretsons politiek-ideologische en maatschappijkritische denkbeelden en de invloed die hij had op de Nederlandse samenleving. De wortels van Gerretsons opvattingen blijken te liggen in het Nederlandse Reveil, door Groen van Prinsterer - Gerretsons politieke held - tot volwaardige staatkundige theorie uitgebouwd. Deze zogenoemde 'historische richting' bleef Gerretson zijn gehele politieke loopbaan aanhangen, ook toen zij niet langer aansloot bij de twintigste-eeuwse realiteit.
Pagina's126
Staat van het boekGoed
Prijs€ 15,00
ToevoegenToevoegen aan winkelwagen

Zie ook

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.