Onze boeken

Willem Drees 1886-1988 (4 delen)

Door Hans Daalder e.a.

Categorie
Geschiedenis Nederland
Boeknummer
#361722-XK6
Titel
Willem Drees 1886-1988 (4 delen)
Auteur
Daalder, Hans & Jelle Gaemers
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Amsterdam : Balans
Jaar van uitgave
2006
ISBN10
9050187609
ISBN13
9789050187602
Taal
Nederlands
Beschrijving
4 uniforme linnen banden met goudopdruk, stofomslagen, geïllustreerd met z/w foto's, 637+528+548+640 pagina's, 8vo. 1) De rode wethouder: de jaren 1886-1940 (ISBN 9789050187602); 2) Gedreven en behoedzaam: de jaren 1940-1948 (ISBN 9789050186155); 3) Vier jaar nachtmerrie: de Indonesische kwestie 1945-1949 (ISBN 9789050186391); 4) Premier en elder staatsman: de jaren 1948-1988 (ISBN 9789460037153).
Samenvatting
1)
Wie aan Willem Drees denkt, ziet `Vadertje Drees voor zich, de grijze staatsman die tien jaar minister-president van Nederland was. Maar ook Drees was ooit een jonge man. De eerste helft van zijn leven, die minder algemeen bekend is, komt aan bod in dit nieuwe deel van de Drees-biografie.
In De rode wethouder beschrijft Jelle Gaemers uitvoerig Drees jongensjaren in Amsterdam, de sobere omstandigheden waaronder hij opgroeide, zijn passie voor de stenografie en zijn bekering tot het socialisme. Veertien jaar lang, van 1919 tot 1933, was Drees wethouder van Den Haag. In die functie wist hij zijn sterke socialistische overtuiging te combineren met een opmerkelijk bestuurlijk talent. Hij behoorde tot de befaamde `rode wethouders die tijdens het Interbellum hun stempel drukten op het bestuu
... (Lees verder)r van de grote steden. Het wethouderschap, zo verklaarde Drees achteraf, was toch wel de mooiste periode geweest in zijn politieke carrière. Na 1933 volgden zeven jaar van machteloze oppositie in de Tweede Kamer, in de schaduw van de grote economische crisis en het opkomende fascisme. Het was in deze jaren van toenemende oorlogsdreiging dat Drees uitgroeide tot een van de voormannen van de SDAP.

2)
Op grond van uniek archiefmateriaal, waaronder Drees' uitvoerige stenografische aantekeningen en correspondentie, reconstrueert het eerste deel de ervaringen van Drees tijdens de Duitse bezetting, de bevrijding en het beginnende herstel na 1945. Na een periode als gijzelaar in Buchenwald leverde Drees een steeds belangrijker aandeel aan het Nederlandse verzet en geheim politiek overleg. Op grond daarvan gaf koningin Wilhelmina hem in 1945 samen met Schermerhorn opdracht een nieuw kabinet te formeren. Te midden van grote problemen van herstel en wederopbouw, wist Drees in 1947 de Noodwet Ouderdomsvoorziening tot stand te brengen die, hoe karig de uitkeringen ook noodgedwongen moesten zijn, een einde maakte aan de gelijkstelling van oud en arm. Met de eretitel Vader der Ouden van Dagen werd Drees de meest bewonderde Nederlandse staatsman

3)
'Vier jaar nachtmerrie' heeft Drees de jaren genoemd waarin hij als minister en minister-president tussen 1945 en 1950 betrokken was bij de besluitvorming over de toekomst van Indonesië. In dit deel van zijn Drees-biografie beschrijft Hans Daalder Drees' opvattingen over de Indonesische onafhankelijkheid in bezettingstijd, zijn ambivalente gedachten over de Republiek, de grootste uitzending van Nederlandse militairen overzee ooit, de twee politionele acties, de toenemende internationale druk en uiteindelijk de soevereiniteitsoverdracht.
Het boek beschrijft de constante strijd op het hoogste niveau tussen en binnen partijen, in het kabinet en het parlement, tussen Den Haag en Batavia, tussen politieke leiders en militaire bevelhebbers, de incidentele rol daarbij van koningin Wilhelmina en koningin Juliana. Het werpt een scherp licht op de tegenstellingen in de ministerraad die telkens weer tot ernstige politieke crises leidden, met als hoofdrolspelers, naast Drees, de laatste landvoogd Van Mook en belangrijke politici zoals Schermerhorn en Lieftinck, Beel en Romme, Stikker, Sassen en vele anderen.

4)
In 1948 werd de sociaaldemocraat Willem Drees minister-president van Nederland, tot verrassing van velen, ook van hemzelf. Dat hij meer dan tien jaar premier zou blijven, kon niemand voorzien.
Zijn naam blijft voor altijd verbonden aan de grote problemen van de jaren na de bevrijding: de weder opbouw, het begin van de verzorgingsstaat, de Koude Oorlog, de eerste stappen op weg naar de Europese integratie.
In dit slotdeel van hun monumentale biografie beschrijven Hans Daalder en Jelle Gaemers de wijze waarop Drees leiding gaf aan vier kabinetten in een tijd van gespannen coalitieverhoudingen, moeizame kabinetsformaties en herhaalde politieke crises. Daarna behandelen zij de bijna dertig jaar na zijn aftreden, waarin hij tot op hoge leeftijd actueel commentaar gaf op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen.
Premier en elder statesman laat zien hoe de overtuigde socialist Drees in een land van minderheden kon uitgroeien tot een nationale figuur, die nu wordt beschouwd als een van de grootste Nederlanders ooit.
Pagina's
-
Conditie
Goed
Prijs
€ 50,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.