Onze boeken

Oordelen: het leven van de geest

Door Hannah Arendt

Categorie
Filosofie
Boeknummer
#341840-XH4
Titel
Oordelen: het leven van de geest
Auteur
Arendt, Hannah
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Zoetermeer : Klement
Jaar van uitgave
2016
ISBN10
908687181X
ISBN13
9789086871810
Taal
Nederlands
Beschrijving
Paperback, 8vo.
Samenvatting
In 'Oordelen', wat het slotstuk van haar trilogie 'Het leven van de geest' moest worden, komen diverse sleutelteksten van Hannah Arendt samen, op zoek naar de verantwoordelijkheid van het oordeel.

In Oordelen, het derde deel van haar trilogie 'Het leven van de geest', houdt Hannah Arendt een pleidooi voor het oordelen, het sluitstuk van haar jarenlange reflectie over zowel het actieve als het contemplatieve leven. Arendt beschouwt oordelen als een belangrijke activiteit waarin mensen met elkaar hun bekommernis om de gemeenschappelijke wereld delen. Geen oordeel vellen is volgens haar een schandaal, onverantwoordelijk en brengt de wereld in gevaar.

In deze stukken engageert Arendt zich, net als in Denken en Willen, met figuren uit de hele filosofiegeschiedenis, op zoek naar een weg na
... (Lees verder)ar onszelf, de mogelijkheid onze plaats in de wereld te heroveren zonder te loochenen dat in die wereld onaanvaardbare gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Het oordeel biedt die kans, omdat die altijd een minimale intersubjectieve eensgezindheid stichten, zoals vertalers Dirk de Schutter en Remi Peeters schrijven in hun ineliding.

Oordelen had het slotstuk moeten worden van haar onderzoek naar de mentale activiteiten van de mens, maar Arendt overleed enkele dagen na het voltooien van Willen. In Oordelen zijn de contouren van haar onderzoek verzameld en een aantal andere teksten uit haar oeuvre waarin zij het oordelen bespreekt, bijvoorbeeld in relatie tot het totalitarisme.
Pagina's
252
Conditie
Goed — Nummer op Franse titelpagina.
Prijs
€ 20,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.