Onze boeken

Fragmenten uit de roman van mijn leeven (1763-1790) *GESIGNEERD*

Door Jacob Eduard de Witte

Categorie
Geschiedenis Nederland
Boeknummer
#330166-VB33
Titel
Fragmenten uit de roman van mijn leeven (1763-1790) *GESIGNEERD*
Auteur
Witte, Jacob Eduard de
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Hilversum : Verloren
Jaar van uitgave
1993
ISBN10
9065501223
ISBN13
9789065501226
Taal
Nederlands
Beschrijving
Paperback, frontispice en enkele andere z/w afbeeldingen, 8vo. Ingeleid en van aantekeningen voorzien door Grietje Drewes en Hans Groot. Gesigneerd met opdracht door Grietje Drewes + gesigneerd los kaartje met opdracht door Grietje Drewes.
Samenvatting

Jacob Eduard de Witte (1763-1853) was landverrader. Dat werd hij, omdat hij in 1782 als jong vaandrig in de val werd gelokt en militaire gegevens over de versterkingen van het eiland Schouwen prijsgaf. Aanvankelijk zag het ernaar uit, dat De Witte de doodstraf zou krijgen, maar twintig maanden na zijn aanhouding werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf. Bijna acht jaar zat hij vast in de Gevangenpoort in Den Haag. Uit tijdverdrijf ging hij schrijven en zo danken wij aan dit geval van landverraad een oeuvre dat meer dan 50 titels omvat en dat zeer divers is: romans, toneelstukken, gedichten en pamfletten, toneelbewerkingen etc. In 1825 schreef De Witte Fragmenten uit de roman van mijn leeven. Titel en plot - een jonge man uit een goede familie begaat een misstap die zijn leven verwoes
... (Lees verder)t - suggereren, dat het hier om fictie gaat. De Witte beschrijft echter, met veel gevoel voor dramatiek, zijn eigen leven tot het moment dat hij de Gevangenpoort verlaat (1790) en zijn verbanning ingaat. De overvloed aan details maakt de tekst levendig en interessant, omdat we er een indruk aan kunnen ontlenen betreffende het achttiende-eeuwse dagelijkse leven. De rechtszaak, die uiteraard een belangrijk element vormt in het boek, is ook in historisch opzicht van belang: de zaak tegen De Witte leidde tot een ommekeer in de militaire rechtspraak, tot afschaffing van het hoogste militaire rechtscollege, na botsingen waarbij de Stadhouder tegenover het belangrijkste gewest (Holland) stond.
Pagina's
178
Conditie
Goed
Prijs
€ 12,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.