Onze boeken

De Onvrije Natuur: verkenningen van natuurlijke grenzen

Door Joost Tinbergen

Categorie
Algemeen Natuur
Boeknummer
#312867-VD3
Titel
De Onvrije Natuur: verkenningen van natuurlijke grenzen
Auteur
Tinbergen, Joost
Boektype
Gebonden hardcover
Uitgeverij
Utrecht : KNNV Uitgeverij
Jaar van uitgave
2000
ISBN10
9050111343
ISBN13
9789050111348
Taal
Nederlands
Beschrijving
Originele bedrukte hardcover,, illustratie sin kleur, 8vo.
Samenvatting
Dieren en planten lijken onbekommerd te leven in de vrije natuur. Het tegendeel is waar: ook voor hen zijn er grenzen! Ze blijken vaak gebonden aan strakke regels om te overleven. Individuele organismen, of het nu vogels of zoogdieren zijn, insecten, weekdieren, hogere of lagere planten, lopen voortdurend tegen allerlei beperkingen op. Voortdurend moeten 'beslissingen' genomen worden. Maak ik veel of weinig zaden, en laat ik die vroeg of laat in het jaar kiemen? Trek ik door naar Afrika of blijf ik in de Waddenzee? Begin ik dit jaar aan een tweede broedsel, of laat ik het bij één? Biologen proberen via veldonderzoek en experimenten deze 'beslissingen' te meten en te begrijpen. De onvrije natuur doet daarvan op boeiende wijze verslag.

De onvrije natuur is een bloemlezing ui
... (Lees verder)t modern ecologisch veldonderzoek. De strijd om het bestaan wordt door bekende Nederlandse onderzoekers in 35 hoofdstukken op de voet gevolgd. Talrijke boeiende voorbeelden uit de natuur, ondersteund met foto's en figuren, passeren de revue:
De lotgevallen van een schelpdier in het wad blijken relevant voor het in kaart brengen van de draagkracht van de Waddenzee voor vogels. Studie van datzelfde schelpdier ontsluit ook de fascinerende wapenwedloop tussen roofdieren en hun prooien. Hoe diep graven nonnetjes zich in om aan scholeksters te ontkomen? En hoe verdelen scholeksters het wad onderling?

De onvrije natuur richt zich op het begrijpen van keuzes van dieren in relatie tot hun omstandigheden. De bijdragen van de auteurs illustreren op heldere wijze hoe fundamenteel onderzoek leidt tot het begrijpen van wetmatigheden in de natuur en tot toepassingen voor het natuurbeheer.

De onvrije natuur is voor een breed publiek toegankelijk: voor geïnteresseerden in dierecologie, voor vogelaars en andere natuurliefhebbers, maar ook voor vakmensen in het (natuur- en agrarisch) onderwijs, beheerders en ecologen.

Trefwoorden: natuur, ecologie, draagkracht, dieren, voedsel, keuzes en beperkingen, voortplanting, populaties, onderzoek, natuurbeheer
Pagina's
240
Conditie
Goed — Rug iets verkleurd; klein bruin vlekje op kopsnede; enkele kleine tipp-ex streepjes eerste bladzijden.
Prijs
€ 10,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.