Onze boeken

Projectie: technologie als metafoor

Door Edwin Carels e.a.

Categorie
Techniek & Innovatie
Boeknummer
#300506-KA11
Titel
Projectie: technologie als metafoor
Auteur
Carels, Edwin & Mark Kremer & Dieter Roelstraete
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Rotterdam : NAi
Jaar van uitgave
2006
ISBN10
9056625438
ISBN13
9789056625436
Taal
Nederlands
Beschrijving
Oorspronkelijk omslag, illustraties in kleur en z/w, 8vo.
Samenvatting
De afgelopen jaren worden er steeds meer kunstpublicaties en tentoonstellingen gewijd aan het fenomeen van het geprojecteerde beeld. Luidt de kunst daarmee het afscheid in van een oubollige, tot verdwijnen gedoemde beeldtechnogie? In het merendeel van dergelijke tentoonstellingsprojecten gaat het namelijk in de eerste plaats om het analoge beeld, om de rijke geschiedenis van de cinematische ervaring, om het ' spel van licht en schaduw' dat de mens al sinds de hoogtijdagen van Athanasius Kircher, een van de talrijke voorvader en tentoonstellings initiatieven is dat het projectiebegrip daarbij eng technologisch wordt opgevat: alsof 'projectie' als zodanig staat of valt bij het voortbestaan van één bepaalde beeldproductietechniek.
In Projectie daarentegen staat projectie in de
... (Lees verder)breedste zin van het woord centraal. Hierin is het projectiebegrip een cruciaal concept in de ontwikkeling van het westerse denken in zijn volle semantische rijkdom recht gedaan. door het zowel letterlijk als figuurlijk te denken: als een bepaald type beeldproductie, maar ook als een manier van kijken en van beelden ervaren, van denken en van denken vormgeven, en ten slotte als 'project', een term die niet zonder reden een reeks maatschappelijke en politieke dimensies in het spel brengt.
Juist door de elegische, nostalgische toon van veel van dit soort recente publicaties en tentoonstellingen over projectie te vermijden actualiseert projectie de toekomstgerichte dynamiek die in het begrip toekomst. Is er eigenlijk een betere metafoor denkbaar voor de wereld die wij, de toeschouwers, met elkaar moeten delen?
Dit boek verscheen naar aanleiding van de tentoonstelling The projection Project: durven denken durven dromen in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuHKA), samengesteld door Edwin Carles en Mark Kremer, Het bestaat uit een verzameling recente sleutelteksten in Nederlandse vertaling, aan gevuld met nieuwe bijdragen en een visueel essay van deelnemend kunstenaar Joost Rekveld.
Auteurs: Edwin Carels, Mark Kremer, Dominique Paini, Joost Rekveld, Dieter Roelstraete en Thomas Zummer, Inclusief een rondetafelgesprek over het geprojecteerde beeld in de hedendaagse kunst, met George Baker, Matthew Buckingham, Hal Foster, Chrissie Iles, Anthony McCall en Malcolm Turvey, en Notities voor een verfilming van Marx Kapitaal' door Sergej Eisenstein.
Pagina's
158
Conditie
Goed
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.