Onze boeken

Een keten van macht. Amsterdam en zijn burgemeesters vanaf 1850

Door Dirk Wolthekker

Categorie
Amsterdam
Boeknummer
#285638
Titel
Een keten van macht. Amsterdam en zijn burgemeesters vanaf 1850
Auteur
Wolthekker, Dirk
Boektype
Paperback
Uitgeverij
Amsterdam : Balans
Jaar van uitgave
2006
ISBN10
905018801X
ISBN13
9789050188012
Taal
Nederlands
Samenvatting
'Hop, hop, hop, hang den burgemeester maar op,' scandeert het woedende volk als burgemeester Cornelis den Tex in 1876 de Amsterdamse kermis verbiedt. Een van zijn opvolgers, Wilhelmus van Leeuwen, wordt aan het begin van de twintigste eeuw met de dood bedreigd nadat hij drie socialistische ambtenaren heeft ontslagen. 'U verdient niet meer dan den dood door den kogel,' schrijft een anonieme briefschrijver. Gijs van Hall wordt in de jaren zestig door de regering gedwongen het veld te ruimen. 'Van Hall ten val,' roepen de Amsterdammers en er wordt een vereni-ging opgericht 'tot bevordering van het aftreden van Van Hall'. En Job Cohen, die aan het begin van deze eeuw wordt geconfronteerd met de problemen van de multiculturele samenleving, probeert 'de boel bij elkaar' te houden. Maar of dat lu... (Lees verder)kt?
Amsterdam heeft een ambivalente verhouding met zijn burge-meesters: soms vereerd, vaak verguisd. Een keten van macht is een boek over de ontwikkeling van de hoofdstad en het hoofdstedelijk burgemeestersambt gedurende de laatste anderhalve eeuw. Daar-naast is het te lezen als een biografie van de stad aan de hand van haar burgemeesters.
Dirk Wolthekker (1959) is politicoloog, journalist en publicist. Eerder verscheen van hem Terug naar Beilen. Leven en dood van een rode dorpswethouder (2003) en Politiek in een handomdraai (2003). De co-auteurs Wouter de Haan, Shirley Haasnoot, Harm Kaal, Emma Los, Marieke Prins en Arjan Terpstra zijn allen journalist en/of historicus, werkzaam voor diverse media.
Pagina's
301
Conditie
Goed
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.