Onze boeken

Heemstede, een nieuwe heerlijkheid in ontwikkeling 1950-1980

Door Michel Bakker e.a.

Categorie
Noord-Holland
Boeknummer
#283525
Titel
Heemstede, een nieuwe heerlijkheid in ontwikkeling 1950-1980
Auteur
Bakker, Michel & Hans Krol
Boektype
Gebonden hardcover
Uitgeverij
Zaltbommel, Aprilis
Jaar van uitgave
2008
ISBN10
905994237X
ISBN13
9789059942370
Taal
Nederlands
Beschrijving
Hardcover, z/w afbeeldingen.
Samenvatting
De belangstelling voor de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw is gemeengoed geworden. Musea wijden tentoonstellingen aan de fraaie winkels van De Gruyter met hun 'snoepje van de week', de architectuur van de zogeheten Wederopbouwperiode wordt onder een monumentale loep gelegd. Zowel publicaties als televisieprogramma's zoals 'Andere Tijden' staan stil bij dit jongstverleden 'toen'. Nu nog dichtbij, maar steeds sneller verderaf. Is de behoefte aan nostalgie een terugverlangen naar een simpeler leven, een verlangen naar de tijd van Swiebertje, bazookakauwgom, schoolmelk en bloemkool met een deksausje? Of worden wij allen daartoe aangezet omdat de veranderingen elkaar nu soms wel heel snel opvolgen? Dat alles in beweging is wisten de oude Grieken al, maar soms heeft men tegenwoordig de... (Lees verder) behoefte om toch een pas op de plaats te maken. Dat geldt eens te meer voor de directe woon- en leefomgeving. Opeenvolgende bestuurders trachtten allemaal 'hun' gemeente op te stuwen in de vaart van de ontwikkeling. Heemstede vormt daarin geen uitzondering. Tussen de raderen van dit voortduwen bestaat ook hier het gevaar aan eigen karakter te verliezen. Eens even stilstaan bij hoe het was om het waardevolle beter te kunnen herkennen is geen luxe, maar een garantie om je als inwoner van een gemeente thuis te voelen. De noodzaak om zorgvuldig met het verleden om te gaan, hetzij vanuit monumentenzorg, hetzij met publicaties over de historie behoort ons inziens tot datzelfde gemeengoed.
"De herinnering is als een hond, die gaat liggen waar hij wil" scheef Cees Nooteboom. Dit fotoboek probeert daar een handreiking toe te zijn. De afbeeldingen geven als het ware deze ligplaatsen aan. Een gevarieerde keuze aan foto's en afbeeldingen tracht een beeld te geven van verschillende facetten van het openbare en private leven in de jaren vijftig en zestig. De bijschriften zijn ter verduidelijking, zonder te lang stil te staan bij de grote geschiedenis. De beelden proberen zo door een visuele poort de sfeer van toen op te roepen. Een tocht langs bijzondere lieux des mÇmoires die na een half uurtje de 'heerlijkheid' van Heemstede weer herkenbaar maakt, zoals eens alweer in een ver lijkend verleden De Gruyters snoepje van de week.

De samenstellers van deze uitgave - beiden lid van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek - zijn diegenen die behulpzaam waren door het beschikbaar stellen van materiaal of het verstrekken van inlichtingen zeer erkentelijk. Heel nadrukkelijk noemen wij Marloes van Buuren en Alexander de Bruin (Noord-Hollands Archief) En Anja Kroon.
Pagina's
84
Conditie
Goed
Prijs
€ 20,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.