Onze boeken

Liefhebbers en gewoontelezers. Leescultuur in Den Haag in de achttiende eeuw

Door José de Kruif

Categorie
Boekdrukkunst & Boeken
Boeknummer
#224827
Titel
Liefhebbers en gewoontelezers. Leescultuur in Den Haag in de achttiende eeuw
Auteur
Kruif, José de
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Walburg Pers, Zutphen
Jaar van uitgave
1999
ISBN10
905730080X
Taal
Nederlands
Samenvatting
De grote toename van het aanbod aan boektitels in de 18de eeuw was geen gevolg van een toenemend aantal lezers, maar juist van een stagnatie van de groei; slechts de boekenliefhebbers werden door het ruimere aanbod verleid tot een nog grotere consumptie. Dat blijkt uit de dissertatie van Jos de Kruif over de leescultuur in Den Haag.

Deze conclusie staat haaks op de algemeen gangbare gedachte dat het lezen van boeken vanaf de 18de eeuw een hoge vlucht nam. Ook blijkt het beeld onjuist dat toen vooral de lagere klassen meer gingen lezen en dat kerkelijke geschriften plaatsmaakten voor wereldlijke lectuur. Notari le inventarissen van Haagse burgers en de verkoopadministratie van een plaatselijke uitgever/boekhandelaar tonen dit aan.

Liefhebbers en gewoontelezers geeft, mede door een ond
... (Lees verder)erzoeksmethode die in de boekwetenschappen als een doorbraak kan gelden, een intrigerende en nieuwe kijk op de vraag: wie las wat in de 18de eeuw?
Pagina's
360
Conditie
Goed
Prijs
€ 17,50

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.