Onze boeken

De jongeman met twaalf vrouwen. Boerten uit de twaalfde en dertiende eeuw

Door Ernst van Altena

Categorie
Poëzie
Boeknummer
#223151
Titel
De jongeman met twaalf vrouwen. Boerten uit de twaalfde en dertiende eeuw
Auteur
Altena, Ernst van
Boektype
Gebonden hardcover met stofomslag
Uitgeverij
Ambo Klassiek, Amsterdam
Jaar van uitgave
1997
ISBN10
9026314469
ISBN13
9789026314469
Taal
Nederlands
Samenvatting

Boertige volksvertellingen werden in de twaalfde en dertiende eeuw op jaarmarkten verteld in voornamelijk het Noorden van Frankrijk en het Zuiden van België. De vertellers, rondreizende artiesten, werden 'jongleurs' genoemd. Zij boeiden hun publiek met verhalen die recht op hun doel afgaan. Er zijn dan ook nauwelijks boerten te vinden die niet scabreus zijn, waarbij het scabreuze karakter vaak in dienst staat van het bespotten en aan de kaak stellen van de clerus. Als deze verhalen een graadmeter zijn voor de liefde van het volk voor de Kerk, dan was de haat tegen de clerus toen groot. De vertellingen hebben een grote invloed gehad op het literaire en het theaterleven tot aan de Renaissance. Rechtstreeks op het werk van Chaucer, en ook op dat van Boccaccio, die enkele jongleursverha
... (Lees verder)len in zijn Decamerone verwerkt heeft. Indirect was deze rijke verzameling thema's van boerten en bron voor het kluchtige kermisrepertoire door de eeuwen heen.
Pagina's
251
Conditie
Goed — Naam, datum en opdrachtje op binnenzijde kaft
Prijs
€ 8,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.