Onze boeken

Pander. Een Haagse vliegtuigbouwer. Opkomst van de sportvliegerij in Nederland *GESIGNEERD*

Door Harm J. Hazewinkel

Categorie
Vliegtuigen & Luchtvaart
Boeknummer
#218904
Titel
Pander. Een Haagse vliegtuigbouwer. Opkomst van de sportvliegerij in Nederland *GESIGNEERD*
Auteur
Hazewinkel, Harm J.
Boektype
Paperback
Uitgeverij
All Media Productions, Hilversum
Jaar van uitgave
2006
ISBN10
9080886831
ISBN13
9789080886834
Taal
Nederlands
Beschrijving
Opdrachtje en handtekening van de auteur op het schutblad + losse brief van de auteur met handtekening; Gesigneerd
Samenvatting
De naam van de Haagse meubelfabriek Pander is niet weg te denken in de opkomst van de sportvliegerij in Nederland in de jaren twintig en dertig. Hier werden, naar ontwerp van Tom Slot, diverse lichte een- en twee- persoons vliegtuigen gebouwd, die in binnen- en buitenland grote belangstelling wekten. De Pander EC werd het eerste lesvliegtuig van de nationale Luchtvaart School en kan met recht het vliegtuig genoemd worden waarop Nederland vliegen leerde. Een solovlucht naar Indië onderstreepte dat dit vliegtuigtype tot veel meer in staat was dan alleen lesvluchten. Met de bouw van twee zweefvliegtuigen speelde de Pander fabriek daarnaast een belangrijke rol bij het begin van de zweefvliegsport in Nederland.
Latere ontwerpen vonden minder aftrek en de buitenlandse concurrentie bleek op
... (Lees verder) langere termijn te sterk. Nog een keer zou Pander in de volle aandacht staan, toen in 1933 de driemotorige Postjager verscheen, bedoeld voor een snelle postverbinding met Nederlands Indië. Het, volgens velen het mooiste tot dan toe in Nederland gebouwd, vliegtuig werd echter door pech achtervolgd en verongelukte het jaar daarop tijdens de Melbournerace.
Kort daarop werd de afdeling vliegtuigbouw van Pander gesloten en beperkte het bedrijf zich weer tot de meubelfabricage. In de tweede Wereldoorlog werden overigens voor de Duitse bezetter weer zweefvliegtuigen en vliegtuigonderdelen gebouwd.
De geschiedenis van de Pandervliegtuigen en hun lotgevallen wordt in dit boek voor het eerst compleet beschreven. Hiermee geeft het een beeld, zowel van de productie van - naast de meer bekende Fokker en Koolhoven - derde vliegtuigfabriek van Nederland in het interbellum als van de opkomst van het sportvliegen in Nederland.
Pagina's
144
Conditie
Als nieuw
Prijs
€ 55,00

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.